Elektrische fietsen zijn in korte tijd enorm populair geworden. Steeds meer mensen kiezen voor een e-bike vanwege het gemak en het comfort, maar een veelgestelde vraag blijft: hoe lang gaat een elektrische fiets eigenlijk mee?

Wat is de levensduur van een fietsaccu?

De levensduur van een accu voor een elektrische fiets is gemiddeld 5 tot 6 jaar. Dit komt uit op zo’n 500 tot 1000 keer opladen. Gemiddeld kun je rekenen op 50 tot 120 kilometer per lading. Dat houdt in dat de reikwijdte van het aantal te rijden kilometers zeer breed. Een goed antwoord op de vraag: ‘Hoe lang de accu precies mee gaat’ is sterk afhankelijk van het type accu en hoe je ermee omgaat. De onderstaande tips helpen bij het verlengen van de fietsaccu!

Tips om de levensduur van je fietsaccu te verlengen:

  • Opladen bij kamertemperatuur: Accu’s functioneren het beste bij kamertemperatuur. Extreme hitte of kou kan de prestaties van de accu negatief beïnvloeden en de levensduur verkorten. Probeer de accu binnenshuis (bijvoorbeeld garage) op te laden, vooral in de wintermaanden.
  • Vermijd volledige ontlading: Voorkom dat de accu volledig leeg raakt voordat je hem oplaadt. Diepontlading kan de cellen van de accu beschadigen en de levensduur aanzienlijk verkorten.
  • Bewaar de accu halfvol: Als je de fiets voor langere tijd niet gebruikt, bewaar de accu dan met ongeveer 50% lading. Dit voorkomt dat de accu te diep ontlaadt tijdens opslag.
  • Accu-revisie: Als de accu van je e-bike dan toch zijn beste tijd heeft gehad, kun je kiezen voor een accu-revisie. Je ontkomt er niet aan om eens je fiets te reviseren of te vervangen. Wij bieden fietsaccurevisie voor Gazelle, Batavus, Sparta en nog veel merken aan.

Hoe lang gaat een (elektrische) fiets mee?

Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat een elektrische fiets tussen de 8 en 12 jaar meegaat, afhankelijk van hoe intensief je de fiets gebruikt en hoe goed je deze accu onderhoudt. Net zoals bij fietsen zonder accu’s, is het belangrijk om de fiets goed te onderhouden om de levensduur te verlengen. Dit betekent regelmatig schoonmaken, onderdelen zoals de ketting smeren en versleten onderdelen tijdig vervangen. Deze tips en onderstaande tips zullen je daarbij helpen!

Hoe houd je de onderdelen van de fiets zo goed mogelijk in tact?

  • Vervang slijtagedelen op tijd: Wacht niet te lang met het vervangen van versleten onderdelen, zoals kabels, tandwielen of lagers.
  • Niet te zwaar beladen: Zorg dat je fiets niet te zwaar beladen wordt om extra slijtage aan de wielen, spaken en vering te voorkomen. Een persoon na een nacht stappen meenemen - kan - maar is wellicht niet zo verstandig!
  • Controleer remblokjes: Vervang de remblokjes zodra ze versleten zijn om schade aan de remschijven te voorkomen.
  • Bandenspanning op peil houden: Houd de banden op de aanbevolen spanning om overmatige slijtage en lekrijden te voorkomen.

Levensduur van de fietsmotor

Net als bij de accu, hangt de levensduur van een fietsmotor af van de kwaliteit, het gebruik en onderhoud. Gemiddeld gaat de fietsmotor zo’n 3 tot 10 jaar mee. Heb je problemen met je batterij of display? Dan is de kans groot dat de motor in de fiets de oorzaak is. Een fietsmotor zit goed in elkaar en is lastiger te vervangen dan een accu. Raadpleeg in dat geval een fietsenmaker of specialist voor professionele controle reparatie.

De verschillen tussen een fiets met en zonder fietsaccu!

Hoewel de fiets als geheel lang mee kan gaan, zijn er verschillende onderdelen die eerder vervangen moeten worden bij een elektrische fiets. In de onderstaande tabel wordt dit overzicht weergegeven:

Onderdeel
Elektrische Fiets Normale Fiets Reden voor snellere slijtage bij elektrische fiets 
Accu
3-5 jaar (500-1000 laadcycli) Niet van toepassing Accu’s zijn exclusief voor elektrische fietsen en hebben een beperkte levensduur.
Motor
10.000-15.000 km Niet van toepassing Extra mechanische onderdelen specifiek voor e-bikes.
Banden
Snellere slijtage door hoger gewicht en snelheid Gaan langer mee door lager gewicht en gemiddelde snelheid Zwaardere belasting en hogere snelheden bij trapondersteuning.
Ketting
Snellere slijtage door meer kracht op de ketting Langere levensduur bij regelmatig onderhoud Meer kracht van de motor leidt tot extra belasting.
Remmen
Intensiever gebruik en snellere slijtage door hogere snelheid en gewicht Minder slijtage, omdat de snelheden lager zijn en het gewicht lichter E-bikes vereisen krachtiger remmen vanwege hogere snelheden en gewicht.
Versnellingssysteem
Grotere belasting en kans op snellere slijtage door ondersteuning van de motor Minder complexe systemen en lagere belasting De motorondersteuning zet meer kracht